Magazin

Méhek – miért fontosak és mi a jelentőségük a bolygó számára?

A világ tele van sok hasznos rovarral. Mindegyiknek megvan a maga kis hozzájárulása jólétünkhöz. Méhek – ezek egyike azon kevés rovaroknak, amelyeket az emberiség “háziasított”. Bár nem kötődnek tulajdonosukhoz, elmondhatjuk, hogy sikeresen termesztjük, szaporítjuk és használjuk őket.

Életük meglehetősen rövid – a nyári hónapokban az intenzív mézszüret során alig éri el a két hónapot. Télen várható élettartamuk valamivel hosszabb. Pedig az ember fáradhatatlan munkáját használja – megszakítás nélkül dolgoznak éjjel -nappal.

Az emberek ezeket a szorgalmas lényeket használják saját életük gazdagítására. Ennek a rovarnak az előnyei túl nagyok az emberiség számára. Egyes biológusok még azt is hiszik, hogy a földi élet elképzelhetetlen nélkülük.

Bár nagyon pesszimistán hangzik, a bolygó táplálkozása a mezőgazdasági termékek, a kertészet és a takarmány hozamától függ, és a méhek a fő tényezők a növények beporzásában, ami viszont közvetlenül összefügg a hozamokkal. Ez a tulajdonság teszi őket az ember nélkülözhetetlen segítőjévé, és hiányuk a jövőnket teszi kockára.

A méhek beporzása és az emberi táplálkozás kapcsolata

A méhek társas rovarok, családokban élnek. A méhkas családjai több tízezer nőstényből és sokkal kevesebb hímből állnak. A fiatal méheknek sok méhpollenre és nektárra van szükségük.

Ezeket a termékeket csak a szorgalmas nőstény méheknek köszönhetően szállítják a kaptárba. Virágok ezrei körül repülnek, hogy egyetlen üveg méz előállításához nyersanyagot szerezzenek .

Pontosabban: körülbelül 10 millió virág kell egy üveg méz megtöltéséhez! A pollen és a nektár begyűjtése során beporzást hajtanak végre, ami rendkívül fontos a keresztbeporzású növények számára.

Méhek nélkül elveszíthetünk néhány termést

Igaz, hogy vannak olyan növények, amelyek nem igénylik ezt a fajta szolgáltatást gyümölcsük sikeres kifejlesztéséhez. Azonban nincsenek olyan sokan, és melyikünk szeretne örökre elválni kedvenc zöldségeitől és gyümölcseitől, amelyeket méhek beporzanak.

A méhészet egyéb előnyei

A méhek más előnyöket is hoznak az embereknek, amelyek többféleképpen is bemutathatók. Termékeiket élelmiszerekhez , édesítőszerekhez, immunszuppresszív kiegészítőkhöz és gyógyszerekhez használják.

A méhekből kivont fő nyersanyagok a következők: méz, propolisz, viasz és méhpempő. A mézet nemcsak ételként, hanem gyógyszerként is használják. Számos kozmetikai formulában és a bőrfiatalítás természetes módszereiben vesz részt.

A méhek létezését veszélyeztető tényezők

Valószínűleg mindenki hallott a méhek eltűnéséről és a mezőgazdasági területek közelében található egész méhészet tömeges kihalásáról. Sajnos a méhek egyik legnagyobb ellensége az ember, pontosabban azok az eszközök, amelyekkel az általa termesztett növények ellenségeivel küzd.

Az ember növényvédő szereket és más mérgező anyagokat használ a növények permetezésére és kezelésére. Sok országban létezik egy protokoll e méhekre vonatkozó mérgező gyógyszerek használatára vonatkozóan, de ezeket nem követik mindenhol, és a méhészet sok területen hatalmas károkat okoz.

Lehetséges méhek nélkül létezni?

Erre a kérdésre nincs határozott válasz, de az emberek létezése a földön nagyban függ ettől a kicsi és rendkívül szorgalmas rovartól. Valószínűleg túléljük a kihalásukat (legalábbis egy ideig), de csak próbáljuk meg elképzelni az életet az általunk megszokott ételek nélkül: paradicsom, hagyma, bab, alma, eper és sok más faj nélkül.

Ezeknek a kis munkásoknak – a méheknek – a munkája nélkül a gyümölcs nem nőhet ismert méretünkre, és a termés elhanyagolhatóan kicsi és rossz minőségű lesz.

Tekintettel a méhek előnyeire, átfogalmazhatnánk a jól ismert mondatot: “A méhek az ember legjobb barátai közé tartoznak.”

Még szintén kedvelheted...