Grillezni nagyon jó, akinek lehetősége van rá, biztos, hogy gyakran hódol ennek a szenvedélyének. Egészséges és finom ételeket tudunk így készíteni. Vannak olyan pácolási technikák, receptek, fűszerezések, melyek annyira titkosak, hogy csak családon belül öröklődnek, apáról fiúra szállnak. Mert valljuk be, a grillezés az általában a férfiak privilégiuma, ilyenkor a nőknek csak a bevásárlás, előkészítés, majd a végén a romok eltakarítása a feladata. Programként is nagyon jó, összehozza a családokat, baráti közösségeket, szomszédokat, de akár a kollégákat is, mert csapatépítő tréning keretében is érdemes grillezni.

Grillezés előnyei

Grillezésnél zsiradék nélkül készíthetjük el az ínycsiklandozó ételeket, ezért diétázók is bátran fogyaszthatnak belőle. A húsban a grillezés során még kevesebb zsír marad, mint eredetileg, mert az elkészítéskor kisül belőle. Érdemes szuvidolni grillezés előtt, mert akkor hamarabb elkészül, és még porhanyósabb, ízletesebb lesz az elkészült étel.

Egymás mellett készülhet a hús és a zöldség, a gyümölcs, ezáltal átveszik egymás aromáját, kiemelve ezáltal az ízeket. Meglepő, de például a hús mellett grillezett füge különleges aromájú lesz.

Figyeljünk rá, hogy semmiképp ne égessük meg, mert úgy már nem lesz sem egészséges, sem finom. Hogy ezt elkerüljük, használjunk jó minőségű eszközöket, berendezéseket.

Kerti grillek

A kerti grill termékek széles kínálatából válogathatunk, ha készüléket szeretnénk vásárolni. Jól gondoljuk meg, hogy milyet veszünk, mert mindegyiknek megvan a maga előnye, esetleg hátránya. Nem mindegy, hogy milyenek a körülményeink, mik az igényeink.

Bár a kertben fogunk grillezni, de ez nem zárja ki az esetleges elektromos gill használatát, hiszen a házon kívül is rendelkezhetünk áramvételi lehetőséggel. Ha a régi tábortüzek hangulatát szeretnénk visszahozni, akkor érdemes faszenes grillt vásárolni.

Természetesen egy gázzal működő készülék mellett is dönthetünk.

Gázgrill

A gázzal működő kerti grill nagyon praktikus választás, mert egyszerű és tiszta a használata. Hamar elkészül rajta az étel. Süthetünk is rajta, de melegen tartásra is alkalmas. Használatához kevés energiára van szükség, ezért nem túlzottan drága a működtetése. Szinte azonnal felmelegszik, ezért előmelegítést nem igényel. A hőt egyenletesen adja le, így mindenütt átsül az étel.

Vásárláskor mi döntjük el, hogy hány égőfejes készüléket választunk, ezzel befolyásolhatjuk a grill teljesítményét. Magas hőfokra melegíthetők, és sokáig megtartják a meleget.

A gázgrillek az utóbbi években jelentősen megváltoztak, rozsdamentes felülettel készülnek, ezért a tisztításuk is sokkal könnyebb.

Kiegészítőkkel többféle ételt tudunk elkészíteni.

Érdemes pót gázpalackot is vásárolni mellé, hogy ha az egyik kifogy, tovább tudjuk működtetni a készülékünket.

Mindig figyeljünk a biztonságos használatra, hogy elzáráskor előbb a palackot zárjuk le, hogy a csőben ne maradhasson gáz.

Nemcsak a kertben, de házunk teraszán is használhatjuk.

Tűzrakó tálak, hordozható tűzrakó tálak

Ha nem tudunk egy állandó tűzrakó helyet kialakítani, és az elektromos vagy gázgrill nem a mi ízlésünknek való, akkor érdemes elgondolkozni a tűzrakó tálak beszerzésén. Sokkal kisebb helyen elfér, szinte bárhol felállítható, és nagyon különleges hangulata van, mert körülülhető, jól esik mellette borozgatni.

Minőségének megóvása érdekében célszerű hozzá védőponyvát is vásárolni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük