szúnyog

Ha már csak valaki is kiejti azt a szót, hogy szúnyog, legtöbb ember automatikusan egy apró repülő rovarra gondol, amely képes megkeseríteni a szép nyári éjszakákat. Repkednek a fül közelében, csipkednek, és nem hagyják az embert nyugodtan aludni éjszaka.

De vajon mi okozza azt, hogy pont az embert kell idegesíteniük? Ebben a cikkben kiderítjük ezt a titkot.

Hogyan találnak meg minket a szúnyogok?

A szúnyogok radarján nagyon egyszerűen meg lehet jelenni, ha az alábbi kritériumoknak megfelel az adott ember:

Ruhadarabok: A szúnyogok előszeretettel szállnak olyan területekre, amely sötét és merész színekkel rendelkezik. A piros, fekete és kék színek duplán vonzzák a szúnyogokat. A védelem érdekében nem elég bőr eltakarása, érdemes világos és semleges színeket viselni. A szűk ruházat sem ideális, hiszen az anyagon egyszerűen tudnak átszúrni a szúnyogok.

Illat: Csak, mint az ember, a szúnyogok számára is vannak preferált, vonzó illatok. Ilyen például a virágillatú szappanok, dezodorok, parfümök, krémek. Ami számunkra undorítónak hangzik, viszont a moszkitókat vonzza – izzad test és lábszag és a bőrszag. A bőrből származó kémiai szagok alapján még gyorsabban találnak meg minket a vérszívók.

Egészségügyi feltétel: ha az embernek gyorsabb a metabolizmusa vagy éppen csak melegebb testhőmérséklet is elegendő, hogy megtaláljanak az apró idegesítő lények. Továbbá kifújt szén-dioxid és a keletkezett tejsav szintén vonzza a szúnyogokat.

Vércsoport és genetika: Szakértők megállapították, hogy a genetika és a vércsoport is fontos szerepet játszik. A tanulmányok azt mutatták ki, hogy a 0-ás vércsoportú embereket előszeretettel választják a moszkitók.

Milyen növény közelében van több szúnyog?

Nincsen olyan fajta növény, amely konkrétan vonzaná őket, azonban az az információ, hogy nektárral táplálkoznak és a vízben szaporodnak, sok információt elárul számunkra. Ennek tudatában, minden olyan virág, amely sok vizet igényel, vagy vízpart közelében él, biztosan nagy mértékben vonzza a nyár egyik legnagyobb ellenségét. Érdemes figyelni, hogy ezeket kerüljük el kertünkben a saját nyugalmunk érdekében.

Forrás: What are Mosquitoes Attracted to?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük