Polarizált vagy tükrös napszemüveg – hogyan válasszunk?

Mindenki hallott már a polarizált napszemüvegekről, de sokan nem tudják pontosan, mit csinálnak és hogyan működnek. Normális dolog, hogyha folyamatosan olyan kérdéseket teszünk fel, hogy „jobbak-e a polarizált lencsék a szememnek?” és „a polarizált napszemüveg másképp néz ki, mint a hagyományos lencsékkel ellátott szemüveg?”

Ugyanez vonatkozik a tükörüvegekre is. Az utcákon mindenhol látunk modern tükörrel ellátott szemüveget viselőket, de nem tudjuk pontosan, hogy a stílustényezőn kívül más előnyöket is kínál-e ez a lencse.

Tudjunk meg többet a polarizált napszemüvegekről és a tükör üveg fontosabb előnyeiről.

Milyen előnyei vannak a polarizált napszemüvegnek?

A polarizált napszemüveg úgy néz ki, mint bármely más típusú napszemüveg.

Ám amikor felvesszük azonnal láthatjuk a különbséget. Egy speciális filmréteggel vannak bevonva, amely blokkolja a vízszintes fénysugarak visszaverődését, és lehetővé teszi a függőleges fény átjutását a szemünkbe. A függőleges fény tisztaságot és kontrasztot kölcsönöz a környezetnek, ami tiszta látást és tiszta színeket eredményez.

Mindenekelőtt azonban a tükröződés-korlátozás a polarizált lencsék legszembetűnőbb jellemzője. Hatékonyan blokkolják az erős tükröződést és a felületi tükröződést, ami különösen szembetűnő vízre nézve.

A tükröződésgátló tulajdonságok áthatolnak minden koncentrált napfényen, amely a víz felszínéről visszaverődik, így a víz felszíne alá láthatunk. Ha a víz tiszta, valószínűleg halakat és más tengeri állatokat is látni fogunk.

Hogyan működnek a polarizált lencsék?

A polarizált lencse előállítása során alapvető vegyszert használnak. Ez az anyag függőleges mintázatban van laminálva, amely átalakítja a fényt. Az anyag viszont blokkolja a vízszintes fényt, hogy elkerülje a tükröződést.

Melyek a tükör üveg előnyei?

A tükrös szemüvegek teljesítményükben és megjelenésükben különböznek a normál színű vagy polarizált napszemüvegektől. Csakúgy, mint a polarizált lencsék, a tükörárnyékolók is kiváló védelmet nyújtanak a szemnek, mivel megakadályozzák a szem megerőltetését.

A tükörbevonatú lencsék, más néven vakulencsék korlátozzák a szembe jutó fény mennyiségét, így kényelmesebben érzés biztosítanak.

A tükrök erősen visszaverő bevonatok, amelyeket a napszemüveg lencséjének elülső részére visznek fel, hogy csökkentsék a szembe jutó fény mennyiségét. Emiatt különösen előnyösek a nagyon világos körülmények között végzett tevékenységekhez, mint például a síelés napsütéses napon. A tükörlencsés napszemüvegek bevonattal is rendelkeznek, ami tartósabbá teszi őket.

Hogyan működnek a tükör lencsék?

A tükörüveg hagyományos színezést és egy speciális fényvisszaverő optikai bevonatot, az úgynevezett tükörbevonatot egyaránt tartalmaz. Ez a bevonat 10-60%-kal csökkenti a lencsén áthaladó fény mennyiségét.

A tükörlencsék általában több különböző bevonatot használnak, és más tükröződésgátló bevonatokkal együtt használják. Általában egy kisméretű, fényvisszaverő fémfóliát alkalmaznak, amelyet más műanyag bevonatok követnek, hogy megvédjék és csökkentsék a tükröződést, tükrös felületet biztosítva.

Mi a helyzet a tükröződésmentes bevonattal?

A tükör napszemüvegekkel kapcsolatban gyakran felbukkanó másik kifejezés a “tükrözésgátló lencsék”, ami felveti a kérdést: “A többi lencse nem tükröződésgátló lencse?”

Napszemüveg viselésekor a visszaverődést főként a lencse elülső részének színe gátolja. Ez azonban az objektív hátulján található, ahol szükségünk van az anti-reflektív bevonat (AR) segítségére. Az AR csökkenti a napszemüveglencse hátuljáról visszaverődő fényt. Ellenkező esetben a fény visszatér a szemébe, és akadályozza a látását.

Ha a napszemüveg lencséjén AR felirat látható, akkor extra kényelmet és tisztaságot fog biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük