close up photography of water flow

Mit érdemes tudni a búvárszivattyúkról?

Búvárszivattyúnak azt a szivattyú-típust nevezzük, amelyet főleg fúrt kutaknál alkalmaznak, köpenycső nélküli vízszállításhoz. Mivel egy búvárszivattyú nem tudja továbbítani a vízben esetlegesen lebegő szennyeződéseket, így nem szabad összekeverni a merülőszivattyúkkal, amelyek igen (ilyenek a szennyvíz szivattyúk például). Felépítését tekintve egyszerűen elmondható, hogy a szivattyú motorja a géptest alján található, a víz mozgatásáért felelős lapátok pedig a géptest felső részén találhatók. Fúrt kutakból, illetve hűtőköpennyel ásott kutakból és tartályból is szivattyúzható víz búvárszivattyú segítségével.

A búvárszivattyúk legfontosabb tulajdonságai

  • Telepítési magasság: nem mindegy, hogy milyen mélyre telepíthető egy szivattyú, hiszen minél mélyebbre kerül, annál nagyobb teljesítmény kell ahhoz, hogy a vizet megfelelő sebességben felszállítsa.
  • Tolerancia szint: nem mindegy, hogy a motor mekkora víztömeg mozgatására alkalmas, illetve az sem, hogy milyen gyorsan melegszik fel. minél gyorsabban melegszik fel, annál kevésbé használható hosszú távon.
  • Teljesítmény: a kút maximális vízadási képességétől függ, hogy milyen teljesítményű búvárszivattyút érdemes venni. Ha csak 30 litert tud adni a kút egy perc alatt, akkor ne vegyünk, 60 liter/perc teljesítményűt, mert ezzel károkat okozhatunk a kútban.
  • Emelőmagasság: azt mutatja meg, hogy maximálisan mekkora nyomást tud a szivattyú, illetve ennek egy mutatója az úgynevezett jelleggörbe, amiről leolvasható, hogy egy adott magasságon vagy nyomáson mennyi vizet tud mozgatni a készülék.
  • Nyomás: a szivattyúk egyik fontos tulajdonsága a nyomás, amit nagyon könnyen ki lehet számolni, ha ismerjük az emelési magasságot (tehát azt, hogy milyen magasra tudja „felemelni” a vizet a készülék). Elég csak elosztani 10-el, és már láthatjuk, hogy mennyi a zárónyomás – mindig a maximális emelést kell nézni, tehát például 150 méter maximum emeléssel a zárónyomás 15 bar lesz.
  • Hűtés: hűtésre, azaz köpenycsőre akkor van szükség, hogy olyan vízgyűjtő helyre kerül a szivattyú (pl.: tartályok, ásott kutak) ahol nem alakulhat ki a gyors áramlás. Alapvetés, hogy a búvárszivattyúk fúrt, tehát keskeny kutakhoz vannak tervezve, ahol lehetséges a gyors áramlás, azáltal pedig a hűtés.

A búvárszivattyúkat tehát főleg fúrt kutakhoz ajánlott használni, ha olyan a vízlelőhely hogy a hűtés nem oldható meg, akkor mindenképpen szükséges a köpeny használata, ami segít meghosszabbítani a készülék élettartamát.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük