Mi az a processzor? Egyszerű magyarázat

A CPU rövidítés gyakran előfordul számítógépekkel és processzorokkal kapcsolatban. Hogy pontosan mi is ez és mi van mögötte, azt érthetően elmagyarázzuk.

Mi is az a CPU?

A CPU a „Central Processing Unit” rövidítése, és fordítása „központi processzor”. A CPU a számítógép fő processzora, ezért a számítógép magja.

A CPU a számítógép belsejében található. Az alaplapon található nyílásban található. Mivel a CPU futás közben néha nagyon felforrósodik, ventilátorral vagy más hűtőrendszerrel kell hűteni.

Számítástechnikai és vezérlőközpontként a processzor minden számítógép nélkülözhetetlen eleme. Ugyanilyen szükséges a grafikus processzor vagy a GPU. A grafikus modul azonban telepíthető a processzorra, ebben az esetben nincs szükség dedikált grafikus kártyára.

Maga a processzor különféle komponensekből áll, mint például egy vezérlőblokkból, egy aritmetikai logikai blokkból, egy processzorregiszterből és az információ továbbítására szolgáló adatbuszokból.

Minden matematikai számítás és logikai művelet binárisan történik. csak a 0 és 1 számjegyekkel. A processzor működési sebessége nemcsak a magok számától függ, hanem az egyes magok órajelétől is. Ez azt jelenti, hogy adott idő alatt hány órajelet tud feldolgozni a processzor.

Négy lépést hajtanak végre minden órajel ciklusban: A beérkező utasítás beírásra kerül a processzor regiszterébe, dekódolása, végrehajtása, majd az eredmény visszaküldésre kerül a memóriába. A négy lépést a letöltés, dekódolás, végrehajtás és visszaírás szakkifejezések nevezik.

A CPU-használatot megtekintheti a Feladatkezelőben a Folyamatok alatt.

Többmagos processzorok – mit jelent ez?

Egy processzor állhat több magból, más néven processzorokból. Mivel a processzormagok párhuzamosan, de egymástól függetlenül működnek, a számítási teljesítmény a magok számával nő.

A leggyakoribb megnevezések itt az egymagos processzorok, a kétmagos processzorok és a négymagos processzorok vagy még több. Minél több maggal rendelkezik egy processzor, annál több feladatot tud párhuzamosan végrehajtani. Ez automatikusan erősebbé teszi.

A teljesítmény Hz-ben (hertz), MHz-ben (megahertz) vagy GHz-ben (gigahertz) van megadva. Egyetlen gigahertzes processzor másodpercenként 1 milliárd számítási műveletet tud végrehajtani. 

Szigorúan véve másodpercenként 1 milliárd áramimpulzust dolgoz fel a processzor. Az összetett számítási feladatok, mint például a nagy számok felosztása, több ezer áramimpulzust fogyasztanak el. Eközben a több gigahertzes processzorok szabványossá váltak.

Az AMD és az Intel a vezető processzorgyártók közé tartozik. Ha új processzort szeretne telepíteni, először ellenőrizze, hogy kompatibilis-e az alaplapjával. Az AMD és az Intel processzorok jelentősen eltérnek az aljzathoz csatlakoztatandó érintkezők elhelyezésében.

Az AMD processzorokon az érintkezők a processzoron találhatók. Be van dugva. Másrészt az Intel processzorok nem rendelkeznek ezekkel az érintkező érintkezőkkel. Ehelyett a processzor bekapcsoló érintkezői közvetlenül az aljzaton találhatók.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük